XII. Ihrig Károly Tanulmányi Verseny

Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi kar

IKTV szakirodalom 2023

„KÖZÖD?! - VÉDD MEG AZ ÁLLÁSPONTOD”

A megadott irodalmak közül mindet érdemes lehet a pályamunka elkészítése végett megnézni, információt gyűjteni. A zölddel kijelöltek azok, melyek a szakmai kérdések szempontjából a verseny további szakaszaiban fontosak lehetnek.

KÖTELEZŐ IRODALOM

A különböző témáknál felsorol irodalmakból fogjuk összeállítani a szakmai kérdéseket a próbaTOTÓ-ra és a verseny napjára.

Az ajánlott irodalmak a kötelezőkkel együtt tudják segíteni a felkészülést, a pályamunka megírását.

 

VEGÁN-MINDENEVŐ: 

  • Barna Fédra Kinga; Szakály, Zoltán; T. Nagy-Pető, Dorka; Bauerné Gáthy, Andrea (2020): Fenntartható élelmiszer-fogyasztás – Egészség- és környezettudatosak-e az alternatív étrendet követők?, GAZDÁLKODÁS: Scientific Journal on Agricultural Economics 64.3, 189-201. https://ageconsearch.umn.edu/record/303794/
  • Dombi Mihály, Karcagi-Kováts Andrea, Bauerné Gáthy Andrea (2017): Vacsora tálalva! Természeti erőforrások és az élelmiszer-fogyasztás, Magyar Tudomány

178(2017)11, 1455–1467 DOI: 10.1556/2065.178.2017.11.12

https://dea.lib.unideb.hu/server/api/core/bitstreams/c6ad3b07-b728-4504-bb68b42c7162e67d/content

  • Vida Viktória, Szűcs István (2016): Társadalmi-kulturális kérdések és a tradíciók szerepe a sertéshúsfogyasztásban. Táplálkozásmarketing, 3(2), 79–89. https://doi.org/10.20494/TM/3/2/6

https://ojs.lib.unideb.hu/taplalkozasmarketing/article/view/9072

  • Csapóné Riskó Tünde, Péntek Ádám (2018): Kenyér és péksütemény fogyasztási szokások a gluténmentes diétában. Táplálkozásmarketing, 5(1), 77–89. https://doi.org/10.20494/TM/5/1/6

https://ojs.lib.unideb.hu/taplalkozasmarketing/article/view/9027

  • Botos Szilvia, Bíró Éva, Tóth Mihály, Szilágyi Róbert (2021): Termékinformációk szerepe az élelmiszer-választásban - a Debreceni Egyetem hallgatóinak attitűdvizsgálata és a tudatos vásárlást támogató applikációk lehetőségei,

               Egészségfejlesztés                                          Folyóirat,                                 62(1).

http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view

&path%5B%5D=615

  • Szakály Zoltán, Szilágyi Cintia (2022): A növényi alapú húsimitátumok fogyasztói preferenciáinak vizsgálata Magyarországon, GAZDÁLKODÁS: AGRÁRÖKONÓMIAI

TUDOMÁNYOS         FOLYÓIRAT, 66        (3).      pp.       215-238. http://real.mtak.hu/153084/1/Gazdalkodas_2022_03_Szakaly_Szilagyi_215_238.pdf

  • Balsa-Budai Nikolett, Szakály Zoltán (2023): „Fenntartható élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos fogyasztói megítélés feltárása netnográfiával”, Marketing &

Menedzsment,            57        (Különszám    EMOK            1),       o.         5–13. doi:10.15170/MM.2023.57.KSZ.01.01.

https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/5881

  • Fehér András, Kovács Bence, Boros Henrietta Mónika, Szakály Zoltán (2022) „Az egészséges táplálkozás szubjektív megítélése az egyetemisták online és offline információkereső magatartását illetően”, Marketing & Menedzsment, 56(EMOK

               Különszám),                            doi:                   10.15170/MM.2022.56.KSZ.01.05.

https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/5784

  • Kontor Enikő, Szakály Zoltán, Soós Mihály, Kiss Marietta =2016): Egészségtudatos Magatartás a 14− 25 Év Közötti Fiatalok Körében. Az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért XXII. Országos Konferenciája–Értékorientáció és hitelesség a marketingben, Tanulmánykötet, Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar,

Debrecen 640-649. https://dea.lib.unideb.hu/server/api/core/bitstreams/d6ac72af-8a124a91-acf2-722a27e626cb/content

  • Pfau Christa. Müller Anetta, Bács Zoltán., Bácsné Bába Éva (2018). Az egészséges táplálkozás szerepe és jelentősége. Táplálkozásmarketing, 5(1), 49-63. https://doi.org/10.20494/TM/5/1/4
  • Müller Anetta, Gabnai Zoltán., Pfau Christa, Pető Károly (2018): A magyarok táplálkozási szokásainak és tápláltsági állapotának jellemzői–Szakirodalmi áttekintés. Táplálkozásmarketing, 5(2), 45-55. https://doi.org/10.20494/TM/5/2/4

 

INFLUENSZER LÉT- HAGYOMÁNYOS MUNKAVÁLLALÁS:

HOME OFFICE-BAN DOLGOZNI-IRODÁBA JÁRNI:

  • Törő Emese, Károlyi Géza (2022): A távmunkavégzés új szabályai, különös tekintettel a digitális nomádok megjelenésére. Miskolci jogi szemle: A Miskolci Egyetem Állam-

és Jogtudományi Karának folyóirata, 17(2) https://doi.org/10.32980/MJSz.2022.2.2036, http://real.mtak.hu/158415/

  • Ráthonyi Gergely, Bácsné Bába Éva, Szabados György, Ráthonyi-Ódor Kinga (2021): A COVID-19 pandémia hatása a munkavállalók fizikai aktivitására. International Journal of Engineering and Management Sciences, 6(2). https://ojs.lib.unideb.hu/IJEMS/article/view/9828/9086
  • Bácsné Bába Éva, Müller Anetta, Pfau Christa, Balogh Renátó, Bartha Éva, Szabados

György, Ráthonyi Gergely (2023): Sedentary Behavior Patterns of the Hungarian Adult

Population. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(3),

2702. https://www.mdpi.com/1660-4601/20/3/2702

KÜLFÖLD-ITTHON ÉLNI:

  • Hárs Ágnes, Simon Dávid (2020): Külföldi munkavállalás, foglalkozásváltás és szakmaelhagyás. Külgazdaság, LXIV. évf., 2020. május–június (60–100. o.) http://real.mtak.hu/126309/1/3_Hars.pdf
  • Hárs Ágnes, Simon Dávid [2017]: A külföldi munkavállalás és a munkaerőhiány. In: Fazekas Károly – Köllő János (szerk.): Munkaerőpiaci tükör, 2016. Budapest, Magyarország: Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézet, 94–108. o. https://kti.krtk.hu/wpcontent/uploads/2018/01/mt_2016_hun_23.pdf
  • Hárs Ágnes, Simon Dávid [2019]: Ifjúsági elvándorlás – fiatalok külföldi munkavállalása. In: Fazekas Károly – Csillag Márton – Hermann Zoltán – Scharle Ágota (szerk.): Munkaerőpiaci tükör, 2018. Budapest, Magyarország: Közgazdaság- és

Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézet, 146–150. o https://kti.krtk.hu/wp-content/uploads/2019/12/mt_2018_hun_146-150.pdf

EGYETEM-SZAKKÉPZÉS:

https://metszetek.unideb.hu/files/metszetek_202001_05.pdf

 

VÁROSI- VIDÉKI ÉLET: 

  • Dajnoki Krisztina , Szabados György Norbert , Kulcsár Gergely , Kőmíves Péter Miklós, Bácsné Bába Éva (2018): „Visszatérni vidékre” – Hallgatói vidékképek kvalitatív megközelítésben International Journal of Engineering and Management Sciences, 3(5), 204–216. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2018.5.22. https://ojs.lib.unideb.hu/IJEMS/article/view/5126
  • Kovács Evelin (2023): A rövid ellátási láncok szerepe és lehetőségei – különös tekintettel a Hajdú-Bihar megyei szerveződésekre. Régiókutatás Szemle, 6(2), 45–58.

https://doi.org/10.30716/RSZ/21/2/5

https://ojs.lib.unideb.hu/regiokutatasszemle/article/view/12736

  • Péntek Ádám, Botos Szilvia, Füzesi István (2018): A webáruházak hasznossága a vidékfejlesztés során, International Journal of Engineering and Management Sciences, 3(4), 242–251. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2018.4.21. https://ojs.lib.unideb.hu/IJEMS/article/view/5084
  • Faragó Beatrix, Kovácsné Tóth Ágnes, Lengvári Balázs, Pápai Zsófia, Konczos Csaba, Szakály Zsolt (2018) Az egészségmagatartás és az életmód vizsgálata a nagyvárosi környezet hatásában.Az Eszterházy Károly Egyetem tudományos közleményei (45. köt.).

Tanulmányok a sporttudomány köréből = Acta Universitatis de Carolo Eszterházy

Nominatae.     Sectio Sport. pp.       79-94.             http://publikacio.unieszterhazy.hu/4646/1/Farag%C3%B3_79_94.pdf  

  • Dajnoki Krisztina, Szabados György, Kulcsár Gergely, Bácsné Bába Éva (2018):

"Visszatérni vidékre": a vidéki élet kvantitatív és kvalitatív megközelítésben. Jelenkori Társad. Gazd. Foly. 13 (3-4), 79-90. https://doi.org/10.14232/jtgf.2018.3-4.79-90  

             

 

AJÁNLOTT IRODALOM

VEGÁN-MINDENEVŐ: 

  • Dombi Mihály, Karcagi-Kováts Andrea, Bauerné Gáthy Andrea: Újabb zöld gondolatok az élelmiszer-fogyasztás klímavédelmi vonatkozásairól
  • Vida Viktória, Feketéné Ferenczi Alíz (2023): Mézfogyasztási és vásárlási szokások alakulása Hajdú-Bihar megyében. Régiókutatás Szemle, 7(1), 88–101. https://doi.org/10.30716/RSZ/22/1/8

https://ojs.lib.unideb.hu/regiokutatasszemle/article/view/12520

  • Feketéné Ferenczi Alíz, Szűcs István, Bauerné Gáthy Andrea (2023): Egy hazai méhészet gazdasági és ökológiai fenntarthatóságának vizsgálata." Animal Breeding &

Feeding/Allattenyesztes         es        Takarmanyozas          72        (2),             http://realj.mtak.hu/25467/7/ATT__2023_02.pdf#page=28

  • Csapóné Riskó Tünde, Péntek Ádám (2018): Kenyér készítési és fogyasztási szokások a gluténmentes diétában . International Journal of Engineering and Management Sciences, 3(4), 252–262. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2018.4.22. https://ojs.lib.unideb.hu/IJEMS/article/view/5085
  • Botos Szilvia, Bíró Éva, Tóth Mihály, Szilágyi Róbert (2021): Termékinformációk szerepe az élelmiszer-választásban - a Debreceni Egyetem hallgatóinak attitűdvizsgálata és a tudatos vásárlást támogató applikációk lehetőségei,

               Egészségfejlesztés                                          Folyóirat,                                 62(1).

http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view

&path%5B%5D=615

  • Nábrádi Zsófia, Kovács Sándor, Szakály Zoltán (2017): A húsfogyasztási szokások összefüggése az evési attitűdökkel a fiatal felnőtt korosztályban, MARKETING &

               MENEDZSMENT                      2017                      EMOK             KÜLÖNSZÁM.

file:///C:/Users/user/Downloads/heszter,+%7B$userGroup%7D,+marketingmenedzsment-2017-li-efv-emok-kulonszam-80-89.pdf

  • Fehér András, Kovács Bence, Boros Henrietta Mónika, Szakály Zoltán (2022) „Az egészséges táplálkozás szubjektív megítélése az egyetemisták online és offline információkereső magatartását illetően”, Marketing & Menedzsment, 56(EMOK

Különszám),   doi:      10.15170/MM.2022.56.KSZ.01.05. https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/5784

  • Madarász Tamás, Kontor Enikő, Antal Emese, Kasza Gyula, Szakos Dávid, Szakály

Zoltán (2022): Food Purchase Behavior during The First Wave of COVID-19: The Case of Hungary. Int. J. Environ. Res. Public Health 2022, 19, 872. https://doi.org/10.3390/ijerph19020872 https://www.mdpi.com/1660-4601/19/2/872

tevhitek.hu/vajon_a_vegetarianusok_es_a_veganok_valoban_tovabb_elnek.htm

 

INFLUENSZER LÉT- HAGYOMÁNYOS MUNKAVÁLLALÁS:

pannon.hu/id/eprint/25970/1/r%C3%A1kosa_gr%C3%A9ta_2022m%C3%A1j_publik us.pdf

HOME OFFICE-BAN DOLGOZNI-IRODÁBA JÁRNI:

  • Vida Viktória, Popovics Péter (2023): A COVID-19 járvány hatása Magyarországon az élet különböző területeire (munka, magánélet, egészségi és mentális állapot). Régiókutatás Szemle, 6(1), 25–36. https://doi.org/10.30716/RSZ/21/1/2 https://ojs.lib.unideb.hu/regiokutatasszemle/article/view/12768
  • Vida Viktória, Popovics Péter (2020): Impact of the Covid-19 on Behaviour: A Survey of Different Aspects of Life of the Hungarian Population,  Cross-Cultural Management

Journal 22(2). https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=937277

György, Ráthonyi Gergely (2023): Sedentary Behavior Patterns of the Hungarian Adult

Population. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(3), 2702. https://www.mdpi.com/1660-4601/20/3/2702

  • Ráthonyi Gergely, Kósa Karolina, Bács Zoltán, Ráthonyi-Ódor Kinga, Füzesi István,

Lengyel Péter, Bácsné Bába Éva (2021): Changes in workers’ physical activity and sedentary behavior during the COVID-19 pandemic. Sustainability, 13(17), 9524. https://www.mdpi.com/2071-1050/13/17/9524#

 

KÜLFÖLD-ITTHON ÉLNI:

  • Egyre nagyobb a gond a hazai munkaerőpiacon. Tartsuk itthon a dolgozókat! https://szakszervezetek.hu/hirek/3601-tartsuk-itthon-a-dolgozokat  
  • Tömegével hagyják el az országot a fiatalok: alig maradt, aki itthon szeretne dolgozni https://www.penzcentrum.hu/karrier/20230213/tomegevel-hagyjak-el-az-orszagot-afiatalok-alig-maradt-aki-itthon-szeretne-dolgozni-1133999

EGYETEM-SZAKKÉPZÉS:

  • Herman Sándor, Körösparti Péter, Kőmíves Péter Miklós (2018): A magyar agrárfelsőoktatás aktuális helyzete n. International Journal of Engineering and Management Sciences (IJEMS) 3(4), https://doi.org/10.21791/IJEMS.2018.4.23.
  • Vida Viktória, Szűcs István (2023): Hajdú-Bihar megye társadalmi helyzetének bemutatása a számok tükrében. Régiókutatás Szemle, 5(1), 27–40. https://doi.org/10.30716/RSZ/20/1/3

https://ojs.lib.unideb.hu/regiokutatasszemle/article/view/12799

https://metszetek.unideb.hu/files/metszetek_202001_05.pdf

  • Velkey Gábor (2020): Az oktatási rendszer változásainak hatása az elmaradott vidéki térségekben élő fiatalok iskoláztatási és foglalkoztatási esélyeire.

https://tet.rkk.hu/index.php/TeT/article/view/3304/5301

  • Szatmáriné Balogh, Mária (2023) Mit és hogyan tanítsunk egyetemeken, a szakképzésben, a munkahelyeken tanulási eredmény- vagy kompetencia alapokon? ÚJ

MUNKAÜGYI          SZEMLE,       4          (1).      pp.       77-92. ISSN   2677-1306 http://real.mtak.hu/158712/

VÁROSI- VIDÉKI ÉLET: 

  • Karcagi Kováts Andrea, Katonáné Kovács Judit  (2012): Factors of population decline in rural areas and answers given in EU member states’ strategies, Studies in

Agricultural Economics 114(1),        https://doi.org/10.7896/j.1105 https://ageconsearch.umn.edu/record/122451/

https://www.iskolakultura.hu/index.php/jelenkori_tarsgazd_folyamatok/article/view/34807

  • Feketéné Ferenczi Aliz, Szűcs István, Vida Viktória (2021): Családi gazdasági keretek között működő méhészeti vállalkozás üzemtani vizsgálat, GAZDÁLKODÁS: Scientific

Journal           on        Agricultural    Economics      (65(03), https://ageconsearch.umn.edu/record/312085

  • Szilágyi Róbert, Kiss Tamás, Botos Szilvia, Felföldi János (2021): Alternatív közúti fuvarozási hajtásrendszerek komplex értékelési lehetőségei, Logisztikai évkönyv, DOI

10.23717/LOGEVK.2021.15

https://drive.google.com/file/d/1KKd2OebBKOJyc2OS6surTmzELPjqAxBi/view

  • Füzesi István, Csordás Adrián, Felföldi János (2021): A németországi termelői boltok online marketing tevékenysége. Táplálkozásmarketing, 8(2), 73–91. https://doi.org/10.20494/TM/8/2/6

https://ojs.lib.unideb.hu/taplalkozasmarketing/article/view/9437

  • Kovács Evelin (2023): A rövid ellátási láncok szerepe és lehetőségei – különös tekintettel a Hajdú-Bihar megyei szerveződésekre. Régiókutatás Szemle, 6(2), 45–58.

https://doi.org/10.30716/RSZ/21/2/5

https://ojs.lib.unideb.hu/regiokutatasszemle/article/view/12736

  • Horkay Bence, Lenténé Puskás Andrea, Bíró Melinda (2018): A város és vidék kínálati elemeinek és szabadidős lehetőségeinek összehasonlítása egy vizsgálat tükrében.

               Válogatott            tanulmányok           a            sporttudomány            köréből, 93.

https://sportsci.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/tanulmanykotet_12._1 9-vegleges_1.pdf

  • Boda Eszter Judit , Bácsné Bába Éva , Laoues-Czimbalmos Nóra , Müller Anetta (2019): Rekreációs fogyasztói szokások vizsgálata magyar fiatal felnőttek körében. Különleges Bánásmód-Interdiszciplináris folyóirat, 5(4), 33-44. https://doi.org/10.18458/KB.2019.4.33

 

Letölthető dokumentumok

A karunkról

IKTV 2023


Kapcsolattartó: dr. Pierog Anita
20/379 0761
pierog.anita@econ.unideb.hu

ARCHÍVUM

  • IKTV 2022
  • IKTV 2017
  • IKTV 2016
  • IKTV 2015
  • IKTV 2013
  • IKTV 2012
  • IKTV 2011
  • IKTV 2010

Debreceni Egyetem Minden jog fenntartva